Winter op de Holterberg

Gisteren weer een heerlijke wandeling gemaakt. Deze keer hebben we de auto geparkeerd bij station Holten om van daaruit via een prachtige beukenlaan te beginnen aan de “beklimming” van de Holterberg. Het was prachtig zonnig weer en door het nog deels aanwezige sneeuwlaagje van de afgelopen week kregen we een echt winters gevoel. Vrij snel kwamen we langs de Canadese Begraafplaats Holten, waar 1394 militairen liggen begraven, die zijn gesneuveld in april en mei 1945. Altijd weer een erg indrukwekkend gezicht, die duizenden simpele kruizen, die in een soort slagorde staan opgesteld en dan al die namen van die veel te jong gestorven mannen. We wisten niet dat hier een zo grote begraafplaats lag.

Daarna verder door het mooie open bos, langzaam stijgend tot we door smalle paadjes tussen de jeneverbessen door geleidelijk aan op de top kwamen. Onze GPS gaf wel 62 meter hoogte aan…. Bovenop werden we verrast door een grote zwerm kramsvogels (zeker 50 stuks!), die zich tegoed deden aan de bessen in de hei. Een mooi gezicht, met prachtig zonlicht van achteren.

kramsvogel hei
kramsvogel

Naar beneden langs een moeilijk begaanbaar pad, dat was stukgereden door de vrachtwagens van SBB en dat alleen begaanbaar was doordat de modder nog was bevroren.
Aan het einde van de wandeling door het Numendal, één van de diepste smeltwaterravijnen van de Sallandse Heuvelrug. Na ruim 16 km zat de wandeling er weer op en zijn we weer wat bijgekomen met een lekker kopje koffie met (1) appeltaartje.

Zelf ook zin om dit te lopen? Mooiste Routes – Hoog Holten