Bezoek aan Delft

Met een goedkope dagkaart NS hebben we eindelijk ons dagje Delft gedaan. Na aankomst op het nieuwe ondergrondse station zijn we eerst naar de Markt gewandeld voor een kopje koffie en voor de historische wandelroute. Het was mooi weer om te wandelen, zonnig, wel wat koud, maar we konden zo genieten van alle bezienswaardigheden van deze oude stad.

Tegenover het Stadhuis ligt de Nieuwe Kerk, die we eerst hebben bekeken: het is naar ons idee een grote, kale nauwelijks versierde kerk met een enorm praalgraf van Willem van Oranje. Indrukwekkend was het idee dat alle Oranjes hier zijn bijgezet in een grafkelder. Daarna naar de oude Beestenmarkt met een leuk koeienstandbeeld.

Toen de Oostpoort, waar een Chinees bruidje de kou doorstond voor mooie foto’s. Via de Oude Delft (één van de vele mooie grachten) naar het deel van de stad waar Vermeer zijn “Zicht op Delft” heeft geschilderd. Mooi waren verder nog het Prinsenhof met de kogelgaten uit het geweer van de moordenaar van Willem van Oranje, de vele oude hofjes en de Oude Kerk. Deze staat behoorlijk scheef maar is van binnen veel mooier dan de nieuwe. De vele grafstenen op de vloer bevatten de namen van allerlei beroemde Delftenaren.

We zijn ook nog even langs de Vlamingstraat 40-42 gelopen, waar “Het straatje” zich bevond dat Vermeer heeft geschilderd in zijn “Gezicht op huizen in Delft”.
Al met al heeft Delft een mooi compact, oud en goed bewaard gebleven centrum. Na een “all you can eat” pannenkoek ervaring op de Markt zijn we voldaan weer naar huis gereisd.